Thursday, 17 December 2009

~maal hijrah~

salam semua..
firstly aku nk wish selamat menyambut maal hijrah... semoga tahun baru nie ke berhijrah menjadi insan yang lebih baik lagi dan semakin mendekatkan diri kepada Illahi. semakin lama semakin meningkat umur kita.. tp adakah amal ibadah kita semakin meningkat? Ya Allah semoga aku tidak alpa mengejar duniawi dan tidak lalai dalam menunaikan amal ibadah.

pas ni aku dh susah nk update blog..sbb kt opis dah blog.. so nanti aku blh baca blog org jerla...
tgkla klu rajin aku tkrla tpt lain.. klu x, tgu la aku masuk tenet sendiri hehehehe..
okla... jumpa di lain masa...

Wednesday, 9 December 2009

Si A yang membosankan

ari nie pagi2 dah menganggu mood aku...
pagi td kitorang kuar je umah dah terserempak ngn si A nie...
aku mmg x suka sikit klu terserempak ngn dia...
pastu dan dan dia dok mengadu macam nk demam..buat muka letih..aku bknla x percaya.. tp aku dh tau selalu dia menipu.. dia suka sgt nk amik mc.. pastu bknnya berehat.. tp pi berjalan ngn kakak angkat kesayangannya tu.. mcm orang mabuk cinta plak.. nauzubillah...
masa dia ckp mcm nk demam, abang sound diala.. smlm kan dah balik awal nk berehat... ari nie nk demam plak.. pastu dia membuat alasan.. skrg nie musim demam.. saper2 je blh demam.. pastu dia nk cover dia dok mengata abang plak.. dia ckp abang dah cuti seminggu minggu lps x kan x sihat plak lainla dia yg keja seminggu minggu lepas.. aku hangin je dengar.. aku pun jawab la.. laki aku cuti sbb jaga ikhwan... aku pun x paham dia tu... abang ckp semalam dia dok mintak keluar awal 2 jam sbb mengantuk... so dia blk umah drive sendiri.. padahal klu dia tunggu 2 jam tu.. dia akan blk saing laki dia... dia dh blh tido dlm keta.. korang rasa logik ke x? ngantuk tp blh drive sendiri... pastu laki dia tumpang abang balik.. tuler laki takut bini kot.. hahahha.. klu akula pi balik orang drive gumbiranya la.. x yah nk drive sendiri.. tuler manusia.. x pernah rasa bersyukur...
minah tu taun nie mmg byk mc.. tp bknnya skt sgt pun.. alasannya mesti klu x sakit kepala, sakit perut(sakit wanita).. stp bln mmg dia akan mc.. tp mlm pi merayau.. blk dh tgh mlm.. pastu pi opis letih n x sihat.. org mcm tu pun ada.. laki ada pun x kisah.. harap je laki tu pegawai.. bini sendiri pun x leh nk kawal.. padahal 1 opis.. n yg paling bosan tu, minah tu keja under abang... karang ckp lebih2 melenting plak...
aku mmg dari dulu mmg cukup x berkenan ngn dia.. klu ckp berlagak semacam je.. suka banding2kan anak dia ngn ikhwan... anak dia tua 3 bulan je ngn ikhwan...
dia tu mmg suka berlagak.. mcm bagus je... sukank berlawan ngn aku..aku ni kadang mls nk layan...
aku x suka cara dia.. bkn dia je.. laki dia pun sama gak.. kadang tu suka nk memandang rendah kt abang... dia suka menyibuk hal orang...
yg paling ketara pasal umah... dulu dia penah nk beli umah area taman cuepacs.. dah bayar deposit 5-6000 pastu cancel nk beli n burn duit tu.. pastu dia beli umah kt rawang plak.. mungkin sbb dia tau kitorang beli umah tu dia nk beli gak.. pastu cara dia tu mcm nk masuk umah baru dulu dari kitorang.. sbb tu dia beli umah orang... skrg nie dorang tgh giat me renovate umah dia kt rawang tu.. perghhh citer gempak sangat... kadang menyampah aku.. aku dok harap kitorang akan dpt kunci n renovate sebelum dia masuk umah baru dia.. sbb nanti kata kitorang tiru dia plak...
kitorang mmg lmbt sikit. sbb beli umah mmg tgh buat time tu n direct dari pemaju.. si A tu siap ckp kt abang, dia nk duduk kt rawang tu x lama... pastu nk cr umah kt area kajang plak... ntah apa2 ntah... nk tunjuk byk duit la tu.. aku kadang malas nk layan.. laki dia plak siap ckp.. umah flet dia yg skrg tu x nk sewakan, nk buat homestay.. so saper2 ada sedara mara dtg klu x muat, blh la sewa umah dia.... kadang tu ayat2 dorang tu berbaur berlagak.. tu yg bosan..
aku harap cepat2 la kitorang dok jauh2.. so aku x la kerap jumpa.. tp bosan gak. sbb abang akan sentiasa jumpa dorang.. sbb 1 opis.... ehmmmmmm

Monday, 7 December 2009

~DR@ HTV2~

ari sabtu pagi dalam kul 2.30 pg aku bertolak ke HTV2 menaiki keta baru Sue.. smpi kt sana lbh kurang 3.15pg. smpi2 tu pi tgk bilik server.tp x der satu pun orang kt situ... pastu aku terus je call kak kay... rupa dia kt rest room tingkat 4. aku kompius gak knapa bilik server x der org.. x kan x der orang yg tgh buat keja???

ghupanya aku salah tingkat da... server utk jpj tu kt tingkat 2.. patut pun x der orang...
pastu tanya status, x siap lagi.. so kitorang amik keputusan untuk tido di tingkat 5.. smpi la lbh kurang kul 6. pastu bangun.. tanya status masih belum settle.. pi melawat orang kt bilik server lagi.. tp x siap lagi.. so kitorang terus pi solat subuh.. pastu dok berlegar2 kt tingkat 4 plak... smpila sue call untuk breakfast.. tp rupanya caterer x smpi lagi.. dok plak kt tingkat 1... smpila caterer smpi.. n then pi breakfast plak... siap breakfrast pi tanya status, tp still sama x settle lg.. apa lagi kitorang pi tidoq la... smpi tghari... bgn tu terus pi solat zohor, pi lunch n dlm kul 3 baru settle.. so blh la buat verification. siap dekat kul 3.45ptg.. pastu siap2 n balik.. rasa mcm x penat pun..

tapi balik umah, aku flet.. mlm tu lps isyak aku dh tido.. smpi pg.. bgn subuh, pastu aku tido blk.. pastu sedar kepala aku teramatla sakit.. bagai ada urat kepala yang sungguh tegang.. mmg x larat nk buat apa.. pastu pi cuci2 botol ikhwan, pastu breakfast kt luar.. balik tu terus tido blk slps mkn panadol... pastu barulah lega sikit.. aku sedar2 abang dah siap iron baju dia semua untuk seminggu n siap lipat kain.. tq abang... baik sungguh hati abang.. pastu menguruskan ikhwan... bertuah sungguh rasa bersuamikan abang.. hehehehhe..

ptg lepas asar tu sebenarnya x derla sihat sgt.. tp hati nie meronta2 nk pi Jakel. apa lagi dlm x sihat tu pi jgk ke sana... smpi Jakel pun dh kul 6 ptg. pilih2 kain untuk baju kendarat Epun nanti.. tp malangnya x cukup lagi 2 pasang.. so x amik lagila.. org kedai tuler punya pasal.. confident je potong.. pastu rupanya x cukup.. kena tgu dia order dari Segamat..itupun klu ada.. klu x, terpaksa cancel la nk amik kain tu...

dlm nk beli kain kendarat tu sempat jugak aku menyambar sepasang kain viscose.. tp sebenarnya x derla murah sgt.. biasa harga rm45 ni dia jual rm39.. x derla jauh sgt beza dia.. tp x perla.. nk try je pki baju kain viscose tu(misi mengeringkan poket)...

pastu sempat lagi sambar lagi sepasang kain kt kedai kt msjd india tu... hehehhe tp aku suruh abg byrkan..hehehhehe pandai x aku???

pastu terus pi solat maghrib kt area Damai n terus balik umah...

Friday, 4 December 2009

~sibuk & sibuk~

Minggu nie bermula la aktiviti pembungkusan barang2 untuk proses perpindahan ke bangunan baru di Cyberjaya. so masing2 bz la.. cuma adala yg sebahagian tu x sempat2 nk kemas barang.. mklmla banyak tugas2 lain yang perlu diselesaikan....hehehhehe...
walaupun kepada semua warga bahagian IT JPJ, selamat berpindah ke opis baru......
kepada yang x dpt pindah tu.. x per mungkin ada hikmahnya...

esok dalam kul 2.30 pagi aku kena pi bertugas di HTV2 Bukit Jelutong untuk menjalankan aktiviti pengesahan application, setelah server dipindahkan dari PBD ke HTV2 sebelum dipindahkan ke Cyberjaya. semoga semua berjalan lancar. Amin...

Wednesday, 25 November 2009

cuti-cuti

salam... firstly aku nk ucapkan selamat menyambut hari raya aidiladha kepada semua umat islam yang akan disambut pada ari jumaat 27 November 2009.

aku beraya kt mana? opismate aku mesti dah tau.. taun nie n raya nie turn raya kt Jengka. N insyaAllah kami akan buat korban untuk Ikhwan. Semoga semua akan berjalan lancar. esok kami akan bertolak balik Jengka. Semoga selamat sampai.. bagi kawan2 ku yang akan balik n beraya di kampung, aku doakan semoga selamat balik ke kampung n selamat semula balik ke umah masing2.

aku patutnya cuti sehari je iaitu esok, n mgu depan patutnya aku akan bercuti pada 2 Disember 2009, tapi tadi abang call srh tukar ke ari Isnin 30 November nie. sebenarnya mgu depan baby sitter nk balik bercuti ke Perlis selama seminggu. So abang kena cuti 4 hari n aku cuti sehari je...hehehhehe al maklumla aku cuti x byk, abang cuti banyak. tp dia kena keja ari isnin nie sbb ada audit.. so aku kena tukar la ke ari isnin.. x perla boleh aku berehat n mendobi baju setelah balik dari kampung.

aku harap semua berjalan lancar... n selamat balik kampung kt semua...
ho..ho..ho.. balik kampung.....
ho..ho..ho..balik kampung..
hati riang( eh ya ker? aku lupa plak lirik lagu tu...)


p/s : Cantik Wanita Kerana Kejernihan Wajah
Manis Wanita Kerana Senyuman Indah
Ayu Wanita Kerana Kesederhanaan Lahiriah
Hebat Wanita Kerana Keimanan Yang Teguh

Monday, 23 November 2009

ikhwan demam

ari jumaat lepas aku mc sebab ikhwan demam... sebenarnya mlm tu aku dh bawak dia pi klinik.. masa tu dia baru dedo2 je... pagi tu dh start panas... aku ingat nk anto je pi umah kak ina, tp bila tanya dia, dia x nak pi.. rasa kesian la plak.. pastu dia pun x nak bangun.. aku pun ngn rela hatinya jaga dia kt umah...
ari sabtu dia pun masih demam lagi..smpila ahad... ubat demam dah abis.. nak x nak semalam aku bawak balik ke klinik... barula dia bagi antibiotik. kira semalam kasik sekali je antibiotik tu terus kebah demam dia... mujurla pagi td dia dh ok, cuma batuk je yg x baik lagi.. sebab dia batuk berkahak tu yg lmbt baik.. eh ya ke? hehehhehe..
moga ikhwan cepat sembuh. amin....

konvo OUM ke 7, sesi ke 7






Pada 17 Nov 2009, abg enal telah selamat mendapat segulung ijazah setelah belajar beberapa tahun secara part time.. abang aku mengambil kos sains komputer teknologi maklumat di OUM. konvokesyen telah diadakan dia PWTC. masa aku ke sana..rasa teruja je tgk org2 yang lebih tua dari aku masih minat belajar.. aku? bila la aku nk sambung master nie? minat tu memang minat.. tapi belum sampai seru lagi.. abang dulu la amik, baru aku amik..hhehehehe...
semua berjalan lancar.. semua family aku menginap di Dynasty Hotel... okla not bad.. sbb dpt murah, Alumni OUM yang uruskan... dapat 1 bilik rm 150 semalam.. okla tu.. x derla jauh sgt nk pi ke pwtc.. dorang pg tu masing2 naik teksi ke pwtc.. aku dtg dr umah naik tren dari salak selatan.. aku pi sorang aritu.. abang keja, ikhwan aku antar pi umah mak ina.. dalam kul 11 abang datang dari opis.. dia kuar 2 jam...
so lepas nie tgl tunggu kak sue konvo.. kak sue bila nk abiskan tgl 1 subjek tu.. siap dah dapat 3 anak x grad lagi.. hehhehehe



Thursday, 19 November 2009

35% burn




berat mata memandang..berat lagi bahu yg memikul... itu jer yg blh aku gambarkan tentang anak buah aku nie...


ceritanya macam nie.. ari selasa lepas.. anak buah aku telah ditimpa musibah.. firstly aku nk bgtau. abang aku ada membuka gerai menjual air kelapa n mcm2 lg air.. n pisang goreng dan mcm2 lagi yg boleh digoreng seperti keledek n kopok lekor...


pagi tu, cuaca mendung... tp akak ipar aku kek kedai jgk untuk membuat persediaan segala macam.. masak air, goreng bihun n mencuci segala bagai... abang aku plak pi amik anak dia sekolah...n nk pi beli gula.. sbb nk buat air gula.. kebetulan pagi tu si baby(shahirah) blh x nk ikut abah dia.. selalunya dia akan ikut... akak ipar aku tak tau mcmana blh berlaku... tetiba je dia dengar ada 1 bunyi yg kuat.. apabila dia pandang je.. baby dh terkena simbahan air panas... rasanya dia tersandung kabel yang menyambungkan tong gas ke tungku tu pastu periuk tu tergolek lalu menyimbah anak buah.. tp yg peliknya baby tu x nangis pun.. dia boleh terpaku kt situ je... mak dia dh terjerit..mujur la mak dia x panik.. dia terus angkat anak dia n pi lalukan air kat paip.. klu la panik, x tau la apa dia buat.... pastu pekerja dia call abang aku.. n terus je abg aku balik n terus bawak ke hospital..


petang tu abang aku diberitahu, baby terpaksa di bawak ke Hospital Sultanah Aminah JB, sebab kat hospital Muo x der pakar kulit... so sekarang ni baby ada kt JB... bila aku tgk tu rasa nk menitis air mata.. x sampai hati nk tgk... bayangkan baby tu tua setahun je ngn ikhwan.. tp dh kena menanggung derita... masa aku datang tu.. badan dia bengkak2.. akak ipar aku ckp sbb usu dia bengkak so seluruh badan dia bengkak... dia terpaksa di puasakan sbb usus dia x mampu nk proses apa2 walaupun susu... yg paling sedih.. dia dok mintak susu kat mama dia.. tp mama dia x bagi sbb doc x kasi.. pastu dia dok sebut2 nama abang n kakak dia.. mlm tu abah dia dtg bwak abang n kakak dia... bila abang dia smpi je.. dia terus mintak susu kt abang dia.. abang dia ckp abang lupa nk bwk susu...


masa aku dtg ada doc tengah rawat dia.. dia tu pakar anggota.. dia dok sedut kahak baby guna tiub.. punyala marah baby tu kt doc.. smpi dia x nk tgk muka doc tu... kak ngah aku ckp masa dia mula jumpa bby tu.. muka dia lebam mcm kena tumbuk.. pastu doc siap letak salur kat mulut dia untuk kuarkan semua cecair dari perut dia..n yg kuar tu cecair itam.. x taula dtgnya dari mana.. pastu bila dh ari ketiga tu muka dh mengelupas jadi merah.. mcm daging dibakar la yg lebam tu...


aku harap sangat baby akan cepat sembuh n x der side effect.. mklmla dia kan terkejut.. takut otaknya akan effect... tuler.. orang ckp bkn senang nk jaga amanah Allah... itu jadikan iktibar kepada kita semua.. jangan lalai... Allah selalu memberi peringatan dalam kita sedar ataupun tidak... Semoga Allah mengurangkan kesakitan dan keperitan yang baby tanggung sekarang... aminn...


Thursday, 12 November 2009

qada' dan qadar

salam...
ari nie hari ke 11 mak aku ada kt umah.. setakat nie semuanya ok.. n every day mmg aku berjaya untuk bgn awal n masakkan untuk mak... walaupun aku masak simple2 je untuk dia.. smpi x der idea nk masak apa... sbb untuk pengetahuan, mak aku ni x derla cerewet sgt, tp mslhnya dia x mkn yg pedas2, yg berempah2, yg berlemak2, yg berminyak2... so korang rasa apa yg aku msk stp hari? hehehheh...

ujg mgu lps kami bwk mak berjalan tgk umah kami. Alhamdulillah umah dah siap.. tp x leh nk tgk.. sbb ada guard jaga... tinggal tunggu CF.. klu CF dh dapat, kami dpt kuncila.. aku call pemaju, dia ckp mungkin Januari(tipu...ckp aritu disember nie...). x perla...lgpun x sedia lagi n masuk umah baru...banyak lagi benda ke settle dulu baru masuk umah tu.. mklmla.. umah sendiri..semua nk di adakan... klu ikut hati mmg nk buat yg terbaik..tp tgkla nanti... tgk bajet la yg utama... abang pun dok buat list apa yg penting n apa yg x penting.. kira yg x penting tu klu ada duit lbh baru belila.. klu x.. lmbt2 sikitla...

semalam aku dapat berita yg kurang enak dari anak buah n abg aku... anak abang aku si oshin(shahirah) umur dalam 3 tahun.. melecur terkena air panas kelmarin... dia dibawa ke hopital Muar..tp disebabkan di sana x der doc pakar kulit.. dia terus dikejarkan ke hospital sultanah Aminah, Johor Bahru.. lagipun akak aku ckp masa tu dia menggigil..mungkin sakit sgt kot... pastu smlm akak aku melawat, dia ckp budaknya kuat semangat jgkla.. tp demam... dia terkena dada depan smpai ke kaki... aku harap sgt dia cepat sembuh...

masalah skrg nie aku yg dalam dilema.. memandangkan nenek dia berada di rumah aku, so mungkin kami terpaksa hantar mak ke JB.. yelah nenek kan, x kan la dia x nk tgk cucu dia... lgpun tu jerla satu2 nya nenek yg dia ada... belah mak dia x der dah atok n nenek...

semalam aku mmg berat hati sgt nk bgtau mak aku.. aku takut dia terkejut n akan susah hati.. mklmla orang tua.. pastu dia pun bkn sihat sgt.. kang mula la hilang selera makan.. aku x leh nk cuti plk.. klu x aku dh blh antar ari nie atau esok.... at last akak aku yg 2nd bgtau tghari td..

so mungkin kami akan hantar ari sabtu la kot.. n sekali lagi akan menggunakan persona epun.. sorryla epun.. tgu abg den beli keta baru, baru kitorang x pinjam lg... hehehhehehe.. buat masa nie kami dok mampu lgi nak buy keta bharu...

disaat gaji yang lama lagi nie, terasala peritnya.. mujur ada tpt yg nk dikorek.. tu pun aku baru je korek baru2 nie.. npknya kena korek lg la... nk buat mcmana.. malang x berbau.. semua qada' qadar dari Allah.. kita patut redha menerimanya... Allah nk mengingatkan kita, bahawa tanggungjawab menjaga amanahnya memang berat sebenarnya... kita mesti berusaha menjaga amanah itu yang terbaik...

aku harap, anak buah aku cepatla sembuh.. moga dia kuat semangat.. n mama n babah dia tabah menghadapinya...

Tuesday, 3 November 2009

~ibuku yang x berapa sihat~

salam semua.. sorry lama x update.. bukan apa sbb x der kekuatan nk update blog nie.. walhal 2 mgu lps kami baru blk dari family day CICT UTMKL di Cameron... tp mls nk update yang berlaku di sana.. tp Alhamdulillah semuanya ok n berjalan lancar.. cuma masa pergi, ikhwan muntah 2 kali.. perginya kami lalu simpang pulai, balik baru lalu Tapah.. balik Alhamdulillah ikhwan ok, sebab dia tido sepanjang jalan... tp kt sana ujan stp petang.. mujur pagi cuaca ok...

Ok tamat citer Cameron...

ujung mgu lps kami balik ke kg(MUAR).. klu ikutkan patutnya kami ke pergi mjls kawin kat Bandar Tenggara, tp biasala abang, dia tu mls sikit klu pi mjls2 mcm tu... kitorang smpi je tol tangkak, terus ke bandar Tangkak. niat di hati nk tengok langsir je.. tp at last aku telah memborong 4 pasang kain.. tp x per aku puas hati.. harga pun berpatutan.. so skrg nie aku dh ada 6 pasang kain yg x antar jahit lagi. pastu kami mkn asam pedas kt bus stand tangkak tu..

dh siap mkn, kami meneruskan perjalanan ke Muar, kami singgah di kedai kopi 434 untuk membeli kopi, n kedai adami untuk beli rempah soto dan mee bandong.. kami teruskan perjalanan blk ke umah . sbb tau mak x der kt umah, tu yg kami byk singgah2... smpi kt umah mak dalam pukul 1 lbh... mak balik dari mjls kawin dah lepas maghrib.. masa tu hujan selebat2nya smpikan astro ku rosak mungkin kena sambar petir.. tension betulla... smpi nie aku x betulkan lagi.. ari ahad tu ada citer2 kt mak aku.. sbb skrg nie, kesihatan mak aku x berapa baik.. kadang sihat kadang x sihat.. pastu smua adik beradik aku x bagi dia dok sendiri kt umah... mak aku mmg tiap2 hari dok sorang kt umah klu dia x pi umah anak2 dia.. aku ckp kt dia klu nk dok umah aku blh, tp siang x der orang la.. ptg baru kitorang balik.. aku x sangka plak dia akan setuju ikut aku balik KL...

so sekarang nie mak aku ada kt umah.. tp aku x bagi dia buat apa.. aku suruh dia berehat je.. pagi2 aku siap2 masak untuk dia.. mmg letih sikit la... tp x perla... bila lagi aku nk berbakti untuk ibuku tercinta...cuma aku harap dia kerasan(selesa) dok umah aku yg kecit tu... InsyaAllah dia kan berada di KL smpi abg aku konvo pada 17 nie.. pastu dia akan ikut abg atau akak aku balik.. aku x taula dia akan duduk kt umah aku smpi 2 minggu atau akan duduk di umah akak aku kt bdr tasik permaisuri seminggu.. sbb skrg nie akak aku tu x tau lagi yg mak aku ada kt KL.. jahat x aku? aku x bgtau dia pun...

mak aku skrg nie cepat letih n lutut dia kerap sakit... mklmla umur dia pun dan dekt 70 tahun... mungkin sbb dulu banyak buat kerja berat, so skrg dh tua nie dah tak larat... mak aku dulu seorang yg kuat.. mklmla duduk kampung.. menebas la, angkat sawit, sebelum tu dgn tanam nenas... mklmla kuaga kami bukan orang senang.. so banyakla keja yg dilakukan.. mujur arwah abah aku byk tinggalkan tanah.. skrg nie mmg kami adik beradik x bagi dia buat keja berat2... sbb dulu dah puas susah...

aku harap ibuku akan diberikan kesihatan yang baik.... dan semoga dia gembira n ceria selalu...

Friday, 23 October 2009

emosi tak stabil

salam semua...
sebenarnya aku nk citer emosi semua opismate aku nie.. masing2 semua cepat melenting sejak kehadiran 2nd bos baru sejak beberapa bulan lalu.. aku pun x tau dah nk ckp mcmana...
aku nie sekadar pemerhati je.. mklmla bkn aku yg kena.. bos aku org lain..hehhehehe
yang paling serabutnya kt opis nie.. semuanya pegawai baru..sorang jerla yg dah setahun lbh...
pastu boleh dikatakan masa dorang nie 1 hari di bilik bos... smpi ada yg kata better cabut nama kt bilik n letak semua nama kat pintu bilik bos... klu la carpet nie lembik.. dah lama lekuk dah.. asyik ulang alik je dorang ni ke bilik bos.. silap2 apa yg ada kt dlm bilik sendiri pun x tau.. hehehhe..jgn mare ya pd yang berkaitan...

aku sebenarnya sian jgk kt dorang sbb dpt bos yg mcm tu.. aku pun x tau sebenarnya apa tugas sebenar bos nie.. stp masa nk panggil apit kanan n apit kiri.. tp bila org ajar suka nk potong ckp.. pastu seolah2 masuk telinga kanan kuar balik ke telinga kiri...silap2 kuar dari telinga kanan jgk...
entahla nasib la korang.. tp x per dh x lama dah..pastu InsyaAllah semua kembali pulih...

Tuesday, 20 October 2009

selamat dah epun bertunang

salam semua..
sebenarnya sejak akhir2 nie aku mls sikit nk update blog nie.. tp kesian kt semua pembaca...chewwah...ada ke pengikut blog aku nie?? hanya korang je yg tahu...
ujg mgu lepas sebenarnya aku sibuk bkn sikit la... sibuk banyak.. smpi open house umah Mr Fathil n Pn Erni aku x pi.. sorry la kt korang semua... sabtu pg tu aku dh start bz... dok mengemas umah, menyiapkan segala benda untuk menerima kunjungan dari kuaga kak De.. siap kemas je aku terus masak.. abang pi pasar ngn ikhwan je pg tu.. sbb aku x sempat nk teman... mklmla bz.. pastu aku terus je masak.. aku msk simple je ari tu.. sbb kak de ckp dia bawak patin masak tempoyak dr Jengka..so aku msk simple2 jerla... sekadar sayur n daging masak kicap je... aku belum siap masak, kak de dah smpi.. bagus betul Firdaus, ajar sekali je dh tahu.. dorang smpi ke umah aku tanpa perlu mintak guide dari kami...

lepas zohor tu kami terus ke Balakong untuk beli barang persiapan untuk barang hantaran Epun.. pastu pi Jusco plak sbb nk beli buah2an untuk hantaran.. dalam tu jugak aku decide nk masak spagetti petang tu... aku belila segala mcm cengkadak yang wajib ada untuk masak spagetti tu...

kira petang tu aku berjaya masak spagetti, sbb aku mmg x pernah masak pun sebelum nie.. nie kira 1st time nie....mujur berjaya..kalau x, malu aku ngn akak ipar aku...

mlm tu plak..abang pi jemput kak Jue kat Pudu.. dia naik bas dari Penang.. aku n kak de plak kt umah sibuk menyiapkan barang hantaran....mujur brg hantaran ada 5 je... x derla lama sgt nk buat.... dah siap semua aku terus masuk tido.. sbb dah x larat..lgpun aku kena magrain mlm tu..

pagi tu, seawal kul 5.15 aku dh bangkit dari tido, sbb kena menyiapkan breakfast.. pg tu abang kena antar Firdaus balik ke DQ, kuala kubu bharu.. kul 6.15pg dorang bertolak...pastu terus bersiap2 untuk pi rombongan bertunang.. abang sampai umah balik dlm kul 8.50pg.

Dlm 9.15 kitorang bertolak ke Senawang... abang ingatkan perjalanan ke Senawang memakan masa 1 jam setengah... rupanya setengah jam dah sampai.. so kiranaya kitorang terawal la smpi sana.. sedangkan rombongan dari Jengka baru sampai sepadan Pahang Negeri Sembilan.. lama la kitorang melepak kt Shell selepas tol Senawang.. dh penat kt situ, pastu epun bgtau kwn dia yg ada kt situ gak suruh tunggu kat Masjid Taman Tuanku Jaafar plak... kitorang pun terus ke sana...

sampai kt sana x lama pastu barula rombongan dari Jengka smpi kt situ... pastu tunggu plak wakil dari pihak ppuan hantar frame cek ngn kek sekali..

smpi jer bgr tu, kami hias2 dulu hantaran tu.. pastu dh tacap semua..kitorang terus bertolak ke umah ppuan.. umah ppuan tu kt Taman Anggerik dekat ngn pekan Rantau..
smpi je umah ppuan, semua berkumpul dan angkat semua brg hantaran n terus ke umah ppuan..trs je mjls dimulakan.. mjls tu sekejap je sebenarnya.. penantian je yg amat memenatkan.. abis je perbincangan.. kami terus di jamu mkn tghari.. makan nasi berlaukkan ayam masak lemak cili api, udang masak sambal n sayur campur. masa tu ikhwan dah selamat tido... aku mkn la sorang kt umah tu.. yg lain semua mkn kt khemah...









pastu tu kitorang pi blk ke msjd yg kitorang berenti sebelum ni.. solat zohor n terus ke Nilai 3 untuk shopping.. tp harga agak mahal.. x taula kenapa.. sbb yana beli tikar yg sama mgu lps baru rm30.. tp aku beli harga rm35.. aku tawar punya tawar mmg x dpt harga rm30 tu... dh siap shopping kami semua bertolak balik.. kira asing2 la.. yang ke Jengka dh jalan dulu dah...

smpi2 umah je aku terus bersiap2 untuk masak untuk mkn mlm... aku masak tom yam je.. sbb dh x larat nk msk lain...

kira ujg mgu smlm pun memenatkan la jgk..

letih jer aku rasa..

abang cuti ari semalam.. aku je yg pi kerja.. mklmla aku kan keja swasta.. cuti pun x byk.. lgipun cuti yg ada... nk spend utk raya haji n nanti kak ina nk cuti seminggu... penat pun terpaksa pi keja jgk...

ujg mgu ni plak 1 lagi aktiviti yang memenatkan aku iaitu famil day UTMKL ke Cameron Highlands... moga aku sihat untuk beronggeng ke sana... InsyaAllah...

Wednesday, 14 October 2009

aku hepi ari nie... yahooooo!!!

Salam....
aku ari nie dh hepi balik.. semua keadaan dh pulih seperti sedai kala...walaupun kt opis nie benda2 berlaku yg x menyedapkan hati dan mata.. tp aku x heran.. yg pasti aku dh hepi... org tersayang dh kembali ceria sedia kala... yahooooo....

walau pagi nie ujan renyai2... tp dia x melambangkan hatiku....
okla....
wasalam...

Tuesday, 13 October 2009

~aktiviti sepanjang bulan Syawal 2009~

jap nk sapu habuk n buang sawang dlm blog nie.. lama x masuk la katakan.. nk kata bz, x derla sangat... tp sbb x der mood nk update blog nie.. sbb x dr citer menarik...

salam semua...

sepanjang bulan syawal banyakla jugak rumah2 yang dibuka.. cume aku je banyak x pi.. ada member yg jemput tp x sempat nk pi... mklmla mcm mgu lps, hubby ku keja sabtu ahad.. dia sibuk menguruskan network utk life streaming boat race kt presinnt 6 tu.. sabtu ptg dia pi opis.. ahad pg dia pi presint 6 plak.. aku ngn ikhwan jerla kt umah..aku mcm suri2 rumah yg lain... membuat rutin2 harian....smpi x sempat nk baring aku rasa.... pastu melayan putera yg sorang tu lagi...
tp sabtu pg sempatla kami pi taman jap beriadah..pastu pi breakfast.. pastu pi beli brg dapur kt NSK n Econsave.. balik umah pun dah dekat kul 12... mlm tu epun dtg ngan bakal tunang dia sbb antar barang hantaran..sbb ujg mgu nie mjls pertunangan mereka.. semua barang hantaran akan di buat di umah aku bersama kak de... kak de akan smpi di kl mgkn sabtu tghari...
ahad mjls dorang.. harap semua berjalan lancar...
semalam ada jamuan raya aras 3 JPJ... smlm kitorang berpakat pakai jubah.. kala x kisah... ari ni plak ada jamuan kelab JPJ.. kitorang pakat pki baju kala pink plak(cheh aku pun join skali walau bukan ahli kelab)..
dlm keseronokan sambutan hari raya nie.. hati aku sebenarnya x setenang air di tasik... fikiran aku bercelaru.. aku pun x tau kenapa.. mcm2 aku pk... rasa x sedap hati pun ada.. rasa bersalah pun ada.... ntahlah... moga aku diberi ketenangan....
aku hanya insan biasa..yg x terkecuali dari membuat kesilapan... kenapala aku jadi mcm ini... kenapa aku x jadi yang terbaik? adakah aku telah melukakan hati insan tersayang? buat insan tersayang, maafkan la aku... aku tau aku x patut buat mcm tu... aku akan berusaha untuk menjadi yang terbaik... dan berusaha x akan melukakan hati orang lain... Ya Allah..tabahkan la hati hambamu yang lemah ini...Semoga kau memberi kekuatan kepada diriku.. amin...

eh sedih plak aku rasa... x perla... aku sambung pasal raya lagi... taun nie aku x buat open house pun.. buat mkn2 untuk jiran2 yg dekat2 n kwn sikit... sbb aku rasa umah aku kecik..klu aku jemput ramai2 sendat plak aku rasa umah aku tu.... tgu la umah baru nanti.. insyaAllah dh nak siap... lain kali aku buat untuk semua ek.... klu aku larat la time tu... hehehehhe.. mana tau aku berbadan 2 plak.. dh x larat nk masak... hahahaha..amin...

okla... jumpa lagi di entry yg akan dtg.... wassalam

Monday, 28 September 2009

~Aidilfitri 2009~

~kami sekeluarga sedondon di pagi raya ~

~kami x dapat nk amik gbr byk, sebab Ikhwan dah amik kamera.
ini pun pki kamera hp aku jerla.. ~

~nie adik ipar aku n cucu ke-19 mak aku~

~ini ibuku tercinta~


~hubby ku tercinta~

~family Kak Ngah. Iqa npk blkg je...~


~Damia yang sangat tembam~

~bakal cameraman nie...~
Inilah gambar yang sempat aku ambil menggunakan HP aku.. mklmla ikhwan dah kongker camera.. mklmla aku umpan dia srh pki baju melayu la tu.. klu x dia x nak pki baju tu.. songkok pun punya la susah nk pki.. tu yg dlm gbr pki songkok sbb nk amik gbr je.. pastu dia tanggalkan la...
raya pertama klu kt Muar memang memenatkan.. lepas salam2 raya je.. family akak tiri aku dtg.. aku pun terus duduk kt dapur untuk menyiapkan juadah yg di hidangkan.. aku pagi tu sempat buat sirap bandong ais krim soda.. mmg laku la air tu.. pastu aku buat oren sanquick plak.. sbb takut ada yg x minum susu..
pastu aku panaskan sup tulang..
hidangkan segala bagai, dgn nasi impit, nasi, popiah goreng, ketupat pulut, tembikai, air..
time dorang mkn tu dku masak nasi 2 periuk lagi.. sbb lps ni kuaga abg tiri aku akan dtg.. n sememangnya lagi besar kuaga tu.. mujur nasi siap masak je baru dorang sampai...
jenuh gakla la hidang sendiri.. kakak iqa dh lari masuk bilik.. sbb jumpa sepupu yg lama dah x jumpa...
pastu bila dorang semua dh balik aku tgk banyak kuih raya dh licin.. laku betul kuih aku..hehheheh almond london n cornflakes madu la... kira tahun nie, kuih raya mmg cepat abis.. raya ke 3 dh pening nk hidangkan kt orang marhaban..
ptg sikit abang andi sekuaga plak balik..
pastu x lama... kakak x seibu dan x sebapa(adik beradik seibu abg tiri aku ler) plak datang... mak semestinya srh bagi mkn...petang tu memang lepakla aku..
tak larat rasanya..
Raya kedua plak kami beraya semua rumah adik beradik x seibu dan x sebapa n umah adik beradik tiri aku..
dlm kul 3 lbh baru smpi umah... raya ke 3 plak aku pi umah zimah, umah firuz sbb tgk baby, n umah kak Ita... pastu blk umah.. ptg tu aku ngn kak liza akak ipar aku.. menjalankan misi utk menerai resepi tempoyak bunga rampai... tapi x berapa menjadi, sbb sayur tu rasa kelat..
mlm tu kami sekuarga membuat surprise besday party untuk mak aku yg ke 69 tahun.. ptg tu abg enal, kak sue, n leha pi muo cari kek... suka mak.... moga mak diberi kesihatan yang baik..aminnnn.
raya ke 4 pagi kami bertolak balik ke Jengka.. tp sempat singgah umah kwn abang kt Tangkak.
pastu smpi Temerloh dekat kul 1.. singgah umah abang Ji kt QRTS Hospital Temerloh.. pastu terus balik Jengka...
mlm tu Erni dtg ngn kuaga dia... ngn anak buah dia 2 org.. pastu mlm tu jugak, Ikhwan x blh tido.. asyik menangis je..mungkin dia penat sgt n hidung pun tersumbat...
1 mlm dia asyik nangis je.. letih betulla.. so esok siangnya mmg x ke mana.. cuma ptg tu pi Bandar Pusat carikan dia ubat selsema.. terkejut aku.. dh lama x pi klinik yg bayar setakat rm13..
biasa mesti rm20++.. nie 2 ubat selsema + demam baru rm13..
pastu ari Jumaat pun x kema, pi pekan sari n pastu dok umah je...
sabtu pagi pi umah Kak De kt Jerantut smpi petang.. siap jalan2 kt bandar Jerantut..
pastu blk Jengka balik..On the way tu singgah pasar mlm kt bandar pusat cari patin.. pastu terus blk umah..
ahad pagi kami bertolak balik ke kl.. dr Jengka dlm kul 8.20pg.. smpi kl dlm 11 lbh.. jln ok... clear je... pastu abang terus pi pudu nk cari bas ke kuala kubu bahru(KKB) untuk firdaus.. tp malangnya dia x jumpa pun bas..
dia terus balik semula ke umah.. tukar baju sbb basah lukus kena hujan sbb td dia naik motor.. pastu tukar bwk keta plak terus antar firdaus ke KKB.aku n ikhwan x ikut sbb x larat... dlm kul 5 lbh baru abang smpi umah balik..
mujur x jem kt PLUS... Alhamdulillah semua berjalan lancar..
dan ari nie kami start keja balik, n start puasa Enam.. moga2 larat nak menghabiskan 6 hari.. aminnnn
wassalam

Friday, 18 September 2009

~Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin~

Salam,
dalam kesempatan ini kami sekeluarga ingin mengucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
kepada semua pembaca blog aku cheewah.. aku nk mintak mmaf kalau ada salah silap, terkasar bahasa, termakan minum dan segalanya la...
moga raya tahun ini memberi kebahagiaan kepada sama..
kepada yang pulang ke kampung halaman tu berhati2 di jalan raya.. doakan keselamatan kami juga...
perancangan raya kami?
1. esok sebelum subuh Insyaallah, kami akan menuju ke Mc D Bandar Tun Hussein Onn untuk menikmati sahur di sana
2. kami akan meneruskan perjalanan balik ke Muar...
3. kami akan singgah ke hentian untuk menunaikan Solat Subuh.. dan meneruskan perjalanan
4. kami sampai ke Muo lebih kurang pukul 8 pagi..
5. aku akan memulakan aktiviti masak memasak bersama kuaga ku untuk hantar ke umah jiran tetangga dan adik beradik lain yg dekat2...
6. malam raya rasa xder apa.. cuma tgk ikhwan main mercun bawang kot..hehhehehe
7. pagi raya kena bangun awal.. sebab kami akan menyediakan sup tulang untuk para tamu nanti..
8. menyiapkan Ikhwan, abah Ikhwan nk pi surau n aku sendiri lmbtla sikit..
9.mengemas umah, sediakan kuih raya atas meja..
10.pas org semua balik dari solat sunat Aidilfitri, sessi bermaafan akan dijalankan n sesi pembahagian duit raya berlangsung sekali.
11. pi melawat kubur arwah abah n abang
12. tunggu tetamu datang...
13. tetamu dtg, kena sediakan air, n juadah di dapur.. smpila petang
14. klu sempat petang blh pi umah tok sedara..
15. raya kedua, bangun awal jgk.. sbb budaya umah aku pagi2 raya nie mmg siap2 masak nasi.. so tghari x yah nk susah2 masak.. pastu klu ada tamu dtg mak aku mesti mesti nk bg makan punya...
16. dh siap2 kami akan beraya umah adik beradik tiri.. ada lbh kurang 6 buah rumah.. tp biasa mmg smpi ke petang.. kalau sempat nk singgah umah azimah jap..
17. raya ketiga, pagi mcm biasa.. masak dulu.. pastu mungkin aku nk pi marhaban kt kampung jap, untuk kumpulan wanita..
pastu ingat nk pi beraya umah kawan2 lama...
18. raya keempat, kami akan bertolak balik Jengka.. kami kena mengambil masa lebih kurang 5 jam untuk smpi ke Jengka...
19. semua aktitivi di Jengka x pasti lagi...
aku harap semua berjalan lancar... tapi kita hanya merancang Allah yang menentukannya...
okla... setakat nie je...
selamat hari raya semua...
wassalam

Tuesday, 15 September 2009

~ bila raya menjelma lagi~

salam...
sebenarnya panjang citer yang aku nk sampaikan, tp tahap kemalsan aku yang semakin menebal disebabkan raya yang hampir tiba.. aku citer pendek2 jerla... hehhehe
ujg mgu lps kami blk Jengka, sbb kak de srh ajo cara uat almond london... smpi2 je kt jengka, kak de dok sibuk uat tart gulung n mak mertua ku tgh buat peyek... mlm tu kami start buat 1 adunan almond london n bakar guna oven baru mak.. mklmla dapur baru.. semua baru... pagi ahad plak.. pagi2 lagi aku buat 1 adunan lagi... mujur x lama nk bakar.. klu x, jenuhla jgk.. mak mertua plak sibuk buat kuih goyang( kuih ros, org kg aku panggil kuih pulau pinang..)lps zohor kami bertolak balik ke kl.. mujur x jem.. sian aku tgk abang drive.. aku n ikhwan dh lama berlabuh..hehehhehe... mujur abg dapat bertahan..

smlm plak aku saje je amik cuti sehari.. nk berehat, buat cornflakes madu, iron baju keja utk 2 minggu n baju raya.. smpi x muat ampai.. so baju keja aku x berjaya lagi di sterika.. baju abg jerla yg siap utk 2 minggu... abang plak smlm pagi pi service keta.. plan kitorang nk antar ikhwan umah kak ina.. tp bila tanya ikhwan nk pi umah mak x, dia jawab x nak, nak ibu.. kitorang x sampai hati.. so x jadila antar.. dia ikut abah dia pi service keta.. klu x, dia mengacau aku buat kuih.. dia dok mkn manik hiasan kuih aku.. abis terabur 1 umah... smlm ptg aku buat soto utk iftar semalam....sempatla sedekah kt orang sebelah....

ari nie aku start keja balik... aku akan keja smpi ari jumaat.... pastu sabtu pagi2 aku akan bertolak balik ke muo... yahooooo...balik kampung..ooo balik kampung... hati girang....
mula aku plan nk blk pagi2 buta.. dlm kul 3/4 pagi.. sbb nk antar mak beli belanja dapur.. tp memandangkan kak ngah balik jumaat mlm sabtu, so aku blk lps subuh jerla... ari sabtu tu mak nk munjung(antar ketupat) org kampung, besan2 n anak2 dia.. itu 1 budaya orang jawa..
klu nk raya je.. masing2 akan antar ketupat.. biasanya akan start pada 21 hari berpuasa.. tp mak ckp kali nie 15 hari puasa kak usu dah munjung dah...

so ari sabtu tu kami akan bertungkus lumus masak ketupat n lauk pauk untuk antar umah org la... harap ari tu x letih sgt... heheheheh

taun nie seperti taun2 sebelum nie, susah nk jumpa adik beradik aku sekali gus... kitorang akan bergilir2 blk umah mertua.. mcm taun nie, kak sue blk kg ari kamis, tp abg hairie akan blk kl semual.. sebab dia x cuti.. kak ngah plak ckp, dia blk jumaat mlm n blk jb semula ahad pagi.. sebab bertugas.. kak ti plak bertugas pagi raya..so dia blk petang ahad.. abg enal plak blk gelang patah dulu..maybe mlm raya kedua atau pagi raya kedua baru smpi umah.. yg lain aku x pasti.. adik x pasti blk ke x.. tp biasanya dia tu blk je.. lagi la taun ni dia dh ada damia.. mesti dia blk punya.. x kan x rindu kat puterinya tu kan....

aku akan balik ke Jengka insyaAllah pada pagi raya ke 4... kami mengambil masa lebih kurang 5 jam untuk smpi ke Jengka.. aku harap perjalanan kami selamat.. n x der perkara yang x diingini berlaku...

moga raya tahun ini memberi keceriaan n kebahagiaan kepada semua...
di kesempatan ini, kami sekeluarga ingin mengucapkan selamat menyambut hari raya Aidilfitri.. maaf zahir batin... halalkan makn minum kami.. berhati2 di jalan raya... ingatla orang yang tersayang....

Monday, 7 September 2009

~ first time x sahur puasa kali ini~

salam semua.. n selamat berpuasa... ari ni dah hari yang ke 17 kalau tak silap... hehehe
ujg mgu smlm amat meletihkan buat aku... malam sabtu lepas menguatkan semangat untuk membuat almond london... jenuh gakla nk buat..sebab sorang2... abang plak dh tido awal sbb dia x berapa sihat.. tgl aku jerla... dok menggentel tepung sambil tgk Nur Kasih n melayan kerenah ikhwan... time aku buat kuih, time tuler nk mkn bubur la nk mkn keropok la... padahal dari petang aku nk suap bubur lambok dia x nak... pastu suruh tido ngn abah dia punyala tak nak... dok mengacau aku je... dia tido lewat mlm tu.. dah kul 11 lbh baru tido, itupun setelah menangis.. aku x ingat sebab apa dia menangis.. tp sebelum tu dok mengekor aku kuar masuk bilik.. sebab oven aku dlm bilik.. aku takut dia pegang tu sorok dlm bilik... kejap2 dia dok mintak kacang badam.. sabor jerla aku... aku dok menggentel tepung sampai sakit tengkuk rasanya...
akhirnya siap jgk.. dpt lbh kurang 170 biji...

mlm tu aku tido lewat... kul 12 lbh baru tido.. sebenornya mlm tu aku pun x berapa sihat.. dedo2 je rasa badan.. so sblm tido aku telan postan dulu... pastu malang nasib kami..sedar2 aku tgk jam, jam telah menunjukkan kul 6.30... kami x sahur pagi tu... sabor jerla...

pagi sabtu tu.. aku masak nasi goreng untuk ikhwan sbb nk bekalkan ke umah kak ina.. sbb pagi tu aku antar ikhwan ke umah kak ina... sbb kami berdua nk pi shopping kat jalan TAR..hehehhe.. kami pi naik motor... kat Jalan TAR jgn ckpla... mmg banyak gerai n banyak pengunjung.. teruja je aku tgk brg2 yg dijual... tp aku x beli apa pun..beli telekung kiriman Kak Jue 3 pasang, pastu beli kurma sbb nk buat kurma salut coklat... pastu abang beli tshirt... aku beli tudung pengawas(hehhehe kala biru muda..abg ckp mcm tudung pengawas) tp kt kedai tu salesgirl nya x bagus.. muka masam je... pastu kami ingat nk pi Sogo.. tp bila tengok org queue panjang n ramai giler... so kami batalkan niat nk masuk Sogo.. kami terus ke Pudu.. sebab kak tie suruh belikan tiket untuk anim ke Penang.... pastu terus balik... memang letih la aritu dgn tekak kering.. smpi umah kami semua pakat tido.. aku sedar2 dah kul 2 lbh.. walhal dh janji ngn zimah nk pi umah rafi kul 3... sbb ptg tu kami ada berbuka ngn kawan2 lama kt area sunway...

kitorang smpi kt umah rafi dh kul 4 lebih sbb dok tunggu ikhwan bangun... smpi sana zimah, zai, shuha n Aizan dah tercongok kt umah rafi... borak2 jap, pastu pi solat asar.. pastu kami bertolak ke restoran ayam penyet kt depan sunway... kt situ okla mknan dia memang sedap tp pedas ya amat... harga okla... set ayam penyet tu dlm RM8++... dah siap berbuka..kitorang pi soalt kt msjd depan sunway n terus balik ke umah... memangla meletihkan....

Tuesday, 1 September 2009

keletihan di bulan puasa

salam ramadhan buat semua...
x ada apa yg aku nk citer... cuma keletihan yg teramat sangat aku rasai sekarang.. aku pun tak tau kenapa.... aku rasa flat sangat....
cuti ujg minggu lepas... kami sekuarga balik kg muo..ari sabtu dlm kul 7.30 pg dh bertolak nlk ke kg.. smpi kampung dekat kul 12 gakla... x der saper pun kt kg.. mak sorang je... petang tu kitorang pi pasar mlm.. sbb cari juadah puasa.... pastu dekat kul 7.15 kak tie baru smpi umah... sbb dia tunggu yana blk keja... ptg tu kitorang buka sate, ayam percik, kerabu campur, laksa johor, air tembikai, air tebu, air soya n x tinggal teh o panas.... mmg seronokla buka ramai2...

ari ahad plak... kak tie dh blk pagi2 lagi sbb pg tu dia kena pi melawat baby2 yg baru lahir kt umah.. yana plak masuk keja kul 9.00 pg...

kami siap2 dlm kul 10 tu pi simpang 5 sbb nk cari kerepek2 untuk persiapan raya... mklmla klu lmbt baeli nanti kerepk yg kita suka dh abis...tp cashier kedai tu x user friendly.. muka sombong je.. bosan betulla...
kami beli abis rm95 hengget.. beli untuk 3 buah rumah la katakan...
balik dr simpang 5 kami singgah pekan pt usop.. beli bahan2 untuk buat mee bandong... sbb ptg tu abang nk mkn mee bandong...
ptg tu aku pun masak la juadah untuk iftar.. abg plak pi kt bazar ramadhan untuk beli air n kuih..
ptg tu kami berbuka 4 orang je.... rasa x seronok je... hehehhe tp okla at list kami dpt temankan mak berbuka.. klu x, sudah tentunya mak akan masak sendiri n berbuka sendiri.. sian mak.. dh la dia dok mengadu bulan posa nie dia rasa letih sgt.. nk kemas rumah pun mcm x larat.. ntahla... rasa nk bwk je dia blk sini.. tapi apa nk buat..klu kt umah sini pun dia akan dok umah sorang2... dah la aku blk dh dkt kul 6.30... nanti dia boring plak...

kami blk kl isnin pagi dlm kul 7.30 pg gak... rasa sian je tinggalkan mak... ptg tu sah2 dia buka sendiri lagi... harap dia lbh kuat lagi mengharungi bulan puasa ini.. aku plak yg rasa x larat....
smlm ptg abang dok sibuk suruh buat spagetti goreng... aku dlm x larat tu kuatkan jgk untuk memasak.. mklmla permintaan suami tercinta... lagi pun dia ckp nk bagi jiran sebelah.. sbb jiran sebelah tu dok asyik bagi juadah je... smlm pun dia hantar juadah jgk.. kari nangka + udang..

pg tadi sahur plak aku masak nasi goreng n ayam goreng.. itupun atas permintaan abang.. tp abang pesan, kalau x larat x yahla masak.. tp aku x sampai hati... bkn selalu dia nk request apa2 mknan...
biasanya lps sahur aku akan tido blk... pg td aku bangun.. aku mmg rasa x larat sgt.. siap terfikir nk EL je.. tp aku gagahi jugak la ke opis.. sbb cuti aku bknnya banyak sangat.. so sygla nk cuti...
smpi opis nie rasa ok sikit... tp x sekuat selalu la....
aku harap aku akan semakin pulihla.. untuk menjalani ibadah puasa tahun ini.. semoga Allah memberikan kekuatan dan kesabaran yang tinggi untuk aku... aminnnnn

Monday, 24 August 2009

selamat datang Ramadhan al-Mubarak

salam..
firstly belum terlambat aku nk ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan tahun ini... dan aku rasa belum terlambat lagi nk memohon ampun dan maaf kalau ada tersalah silap, n semua segala ter... la...
moga puasa tahun ini lebih bermakna kepada semua...
1st day n 2nd day posa aku biasa je... aku dok umah je ngn ikhwan.. sbb abah dia keja sbb utm buat penukaran network rasanya.. 1st day dia balik dlm kul 6.. abag sampai je umah..dia terus solat asar n kitorang terus pi pasar Ramadhan kt depan umah... x la best sgt.. aku pi x terliur pun semua mknan yg aku tengok..
gerai tu besar tp juadah semua lebih kurang je...
2nd day plak abang balik dalam kul 3 lbh... pastu kitorang siap2 pi Econsave sbb beli brg dapur, pampers n susu ikhwan.... lps beli brg... jam telah menunjukkan kul 5 ptg.. so kitorang singgah bazar ramadhan kat taman leng seng.. kt situla barula seronok...mcm2 juadah ada... orang pun ramai tak hengat.... kami biasala klu pi bazar ramadhan beli kuih muih, pastu beli nasi lemak utk ikhwan, ada beli mee goreng n air kelapa... sbb biasanya kami berbuka mmg mkn mcm2 tu je.. x derla mkn berat... sahur barula makan nasi...kitorang mmg sempoi sikit.... hehehhehe... mlm baru aku masak nasi n lauk...hehhehehehe...
Anyway itu jer citer setakat hari kedua..
sbb ari nie x tau lagi apa yg berlaku... harap2 puasa tahun nie ok2 je...cuma aku pening sikit bila masa nk buat biskut raya.. sbbnya ujung mgu nie aku nk kg Muo.. pastu mgu dpnnya je free.. pastu mgu lagi satu nk blk jengka plak..
pastu mgu dpnnya lg 1 nk raya dah...
mmg bz betul posa kali nie..... ok...
slmt posa semua... wassalam

Friday, 7 August 2009

ketentuan Illahi

salam...
setiap sesuatu yg berlaku itu sebenarnya telah ditentukan oleh Illahi... setiap manusia yg lahir ke dunia ini Allah telah siapkan dairi kehidupannya hingga ke akhir hayat.. mungkin kadang kita frust dgn sesuatu kejadian dan ketetapan.. tp mungkin kita x perasan.. disebalik kejadian tu mungkin ada kebaikannya n mungkin kita x sedari...
yang pasti..kita sebagai manusia hanya mampu merancang perjalanan hidup kita tp Allah yang menentukan segala...
kita kena pasrah dgn apa yang berlaku... kita tak boleh lemah menghadapi qada' dan qadar dari Allah... Allah mahu menguji sama ada kita bersabar atau pun tidak....

Ya Allah, murahkan la rezeki kami sekeluarga... lindungi kami dari keburukan dan kecelakaan, sejahterakanlah hidup kami sekeluarga, berikan kami kebahagiaan...dan berkatilah hidup kami sekeluarga... aminnnn

Tuesday, 4 August 2009

-Floria 2009 @ Putrajaya-

salam...
td masa lunch hour kami sempat pi presint 2 jap.. sambil pi pasar tani kami menyinggah jap ke floria... tp cuaca x brapa baik.. jerebu teruk.. rasa dh smpi tahap ipu x sihat rasanya...
menarik gak kt floria.. gerai2 pun byk.. tp sbb tghari.. lengit la skit.. sbb peluh2.. walau x brapa panas....
gambar kt bwh nie antara yg ada kt sana.. tp aku amik gambar sekadar guna hp nokia 5610 je... so kira kualiti dia mcm tu le....


menara dari bunga

payung2 pun jadi hiasan kan?


binatang yg direkabentuk daripada bunga2an


burung2 dari bunga


nie tapir direkabentuk dari ribuan kuaci n kacang merah


nie pun daripada bunga2 an


banyak gak rose kt sana

~hepi belated besday~

hari jumaat lepas aku x sangka plak aku dpt besday present walau dah 2 bulan berlalu....
present tu dari akak2 opis nielah....
ada gak org nk bg present kt aku selain hubby aku..hehhehhehehe
anyway..thanks to all.... ari nie besday kak jemah plak... moga hidup di berkati oleh Allah dan di murahkan rezeki.. blhla tambah lagi 1 umah Muhammad.. sbb kak jemah kan ada 1 quota lagi...hehhehehe.. mana tau dpt ppuan.. baru genap 2 pasang..hehhehehe


kak lia, aku, kak jemah, kak kay

wah mcm penyampaian hadiah apa je... :P

Monday, 3 August 2009

ujung minggu lagi??

salam....
aku rasa penat balik langkawi x ilang lagi nie.. letih je rasa...
ari jumaat ptg yg lepas... abang pi jemput firdaus(Pi) kt hentian pekeliling...
dia boring kt DQ(Darul Quran) sebab smua geng balik n cafe pun tutup tu dia dtg kl.. kebetulan kami pun nk blk kg... so dia ikutla blk jengka..

mlm tu aku mcm biasala x msk pun..hehhehehe.. abg pi psr mlm ngn Pi..ingat nk beli nasi goreng ayam.. tp tutup plak gerai tu.. so abg beli je nasi lemak ngn ayam goreng... mlm tu baru aku kemas2 pakaian nk bwk blk jengka....

esok pg tu awal2 pagi aku bgn n buat breakfast... tp x der apa sgt pun.. sbb smlm abg ada beli donut..so tinggal kukus je n buat air... siap2 kemas semua, n kemaskan diri... kami terus blk kg.. klu ikut perancangan awal kami nk pi mjls kawin kt umah abg Hassan(org opis abang)..tp disebabkan ikhwan demam.. so kami cancel kan la hajat nk pi mjls tersebut..sebab kesian kt ikhwan la plak...

aktiviti kt kg mcm biasa je.. cuma kali nie x pi psr mlm..mklmla ikhwan demam.. pastu abg kuar ngn abah n abg de... pi beli simen, pasir n mozek... dia terus pi psr mlm...
ari ahad plak... masing2 buat keja masing2... abg dok tlg mak n abg de.. peik rambutan.. nk menghabiskan bauh kt pokok.. pastu abg pi petik manggis plak.. pastu mak petik cempedak plak... kira kami blk kl byk bwk buah2an la... pastu pg ahad tu ikhwan bdn dia ruam plak.. mak ckp mungkin demam campak.. tp ikhwan nie keja dia nk mandi je... nenek x bg mandi dia nk mandi gak... abah dia sibukla petik buah kelapa sbb nk bg dia minum... tp ikhwan ni mmg susah sikit bab2 minum air nie.. dia jadi fobia nk minum air masak.. sbb dia ingatkan air kelapa... kitorang balik ke kl dlm kul 12.. sbb nk antar pi blk DQ.. x sempat nk jmpa kak jue... bersimpang kt jln.. tp masing2 x berenti... kami smpi DQ dlm kul 4... kami solat kt masjid DQ... pastu antar PI ke asrama n terus blk cheras.. smpi cheras dekat kul 6...

smpi2 umah je.. kami angkut segala brg yg ada dlm keta n terus pi ngeteh kt kedai mamak.. dlm ngeteh tu skali la antar cuci keta..
siap mkn n cuci keta terus pi klinik Aziani, sbb risau gak ruam yg kt bdn ikhwan tu..
mujur Doc ckp ruam biasa je.. kami risau gak..

mklmla skrg nie mcm2 penyakit.. nak2 plak kami baru lepas bercuti n naik flight.. risau la jgk...
mlm tu ada kenduri kt blok G tu..konon nya nk pi.. tp x sempat... dok mengemas brg2, basuh kain, kemas baju ikhwan utk bwk umah kak in.. abang pun x pi.. dia letih kot.. sbb kena drive lama... anyway...ujung mgu kami memang penuh la kali ni ngn aktiviti.... letih smpi skrg nie x ilang lg....

Thursday, 30 July 2009

~cuti2 pi langkawi~

salam... pada 26/7-29/7 yg lepas..kami sekuarga sekali lagi pi bercuti ke langkawi.. sbb tahun lepas rasa x puas jalan.. masa tu ikhwan baru 8 bulan rasanya.. pi tempat2 dalam bangunan je...
so kali nie pi tempat2 mencabar la plak... flight kami dari LCCt dalam kul 10.20 pg.. smpi langkawi kul 11.20pg... sampai je sana... aku terus call kak ina tanya pasal keta sewa... pastu dia srh pi kaunter BRF bayar n amik kunci kt sana... kitorang sewa kia rio tahun 2007.. condition okla not bad... sehari kak ina charge rm60 je... okla tu.. saje nk try keta lain plak... klu nk murah iswara pun ada.. sehari rm50 je... setelah punggah barang masuk keta...kami terus ke stesen minyak kt bandar matsirat. biasala klu sewa keta mesti minyak dh ujung2 nyawa je...

lepas isi minyak kitorang memulakan aktiviti shopping kt beras terbakar. smpi je kt beras terbakar... kak ina call..dia tanya keta pancit ke?.. kitorang yg naik keta tu pun x tau yg keta tu pancit.. terkejut gak bila dia ckp mcm tu.. dia ckp kwan daia ada bgtau keta tu pancit.. skali aku kuar jeta tu n tgk semua tayar..rupanya betul.. belah kanan belakang yg pancit... pastu dia ckp nanti ada org dtg baiki.. kitorang pun tersu jalan2 kt beras terbakar tu beli kain batik yg kak de pesan... murah mmgla murah.. 6 lai rm52.. aku sempatla membeli kain batik lepas(untuk simpanan...), kain batik ctk sikit untuk buat baju pasang.. pastu beli kain pelekat untuk pak mertua.. sempat lagi aku amik baju tido..hehhehe.. pastu call kak ina tanya pasal org baiki keta tu.. pastu dia srh call org tu.. rupanya org tu dh tgu kt keta... kitorang ke parking lot balik sbb nk bg kunci keta sbb org tu nk amik spare tayar..kitorang jalan2 lagi sbb caru souvenir utk bagi orang opis... pastu pi cari baju tido lagi kt gerai2 depan tu... bila keta siap je.. kitorang terus pi check in hotel kt Helang... kali mmg berbaloi la bayar hotel.. sbbnya aku booking hotel under go holiday air asia.. 1 mlm rm75.. tp dapat bilik besar..ada 2 queen bed n 1 single bed.. ikhwan suka la dia melompat2 atas katil..
bilik air pun luas.. ada bath tab.. kira mmg bestla...



inilah antara hasil yang kitorang dapat pi langkawi kali nie.... ada gak yg x amik gambar... sbb ada brg org order... jenuhla jgk nk bwk balik.. balik kami bwk 7 beg... 4 masuk kargo, 3 bawak masuk kapal..

antara aktiviti yang kami buat kt sana ialah island hoping.. island hoping rm35 sorang.. pi 3 tempat.. tasik dayang bunting, eagle feeding n pantai beras basah.. masa kt pantai beras basah.. ikhwan suka mandi pantai, sampai x nak naik.. sampai sun burn dah dia tu.... pastu petang nya plak, kami pi naik cable car plak.. sorang rm15.. tp masa nk naik tu gerimis.. so x derla seram sgt... sbb berkabus.. tp yg x bestnya x leh lalu jambatan gantung.. sbb kabus, dia tutup..
yg ikhwan plak keja dia nak naik cable car je... dh turun nk naik blk plak... abah dia punyala kecut..yg dia nk nak saje... pastu ari ke 3 plak.. ujan 1 hari.. kami pi jln ke tanjung rhu..sbb org ckp pantai dia cantik... tp mmgla cantik.. tp disebabkan ujan.. so tgk dr dlm keta jerla..
ikhwan pun time tu tido... abah dia jerla amiik gambar...


pastu on the balik ke hotel...kitorang pi ke kota mahsuri... gerimis gak masa tu... nk masuk tu pun kena byr tiket.. rm5 sorang... kitorang masuk muzium mahsuri..dok baca citer2 pasal sejarah mahsuri... pastu jln2 kt mini zoo, replika umah2 zaman mahsuri... pastu ingat nk mkn laksa mahsuri, tp x juala plak.. sbb ujan dia takut x der org dtg... so dia x buat..
last2 mkn tghari kt dpn kota mahsuri.. kedai yg ada slogan "makan hari ni bayar, esok makan percuma.." saper tau maksud dia? hehehhe.. sebenarnya x der yg free pun.. klu ari nie dtg kita kena byr.. esok dtg jd ari nie balik.. kena byr la balik... smpi bila pun x jumpa yg free tu...

mlm plak kitorang mkn seafood kt restoran rasa nelayan.. okla... kitorang mkn ikan siakap bakar, udang grg tepung, sotong grg kunyit.. siput sedut masak lemak cili api, sup sayur.. harga rm66.. kira okla.. standard la tu....


berbalik pada citer hotel td.. hotel tu mmg ok.. tp mlm kedua ujan lebat.. pastu suis lift kena sambar petir.. dh rosak.. kena naik pki tangga.. mujur tingkat 3 je... pastu smpi kitorang check out x baik2 gak lift tu.. last2 pki lift barang kt blkg... mujur ada....

barang2 kat langkawi dh banyak naik sebenarnya... tp yg paling skt ati.. harga coklat naik masa aku kt sana.. aku shopping coklat ari ahad... harga daim rm15 kt idaman suri, rm15.50 kt haji ismail.. tp bila pi balik ari selasa, harga dh naik jadi rm17.90.. mmg hanginla.. dh la ade org lain baru order... dptla harga mahal.. pastu ferrero masa ari ahad rm25.50.. ari selasa tu naik jadi rm29.90.. periuk vision pun dh naik.. taun lepas aku pi harga utk 3 set tu baru rm199..tahun ni jadi rm229, klu saiz besar sikit 3 set rm279... kalau makin naik maknanya x yah beli kt sana pun x perla... aku ada gakla beli set mangkuk 3 biji tp yg x leh buat msk la...rm 75 rasanya.. pastu beli set balang utk letak kt dapur tu yg untuk letak garam kunyit untuk mak mertua... rm 65 rasanya kt hj ismail.. ada 3 balang besar n 3 balang kecik n siap rak besi... pastu aku beli stainless steel jug utk mak aku 2 biji.. ada beli cadr queen n single kt idaman suri.. set sudu yg ada gold line.. senduk2... ada beli sepasang cawan ceramik siap penutup.. pastu kak ina kirim beli set tpt letak lauk yg letak atas meja yg boleh pusing2 tu... kt idaman yg 7 ruang rm99, kt hj ismail rm89.. tp x der stok.. last2 beli yg 5 ruang tu rm86... lain2 tu adala beli sport shoes,sandel kt al-ikhsan n track bottom, jersi MUFC utk firdaus, baju langkawi utk aku, ikhwan n baju connan utk abah ikhwan...



kesimpulannya mmg beribula abis kt sana tu.... tu jenuh nk bwk balik.. selain tu kitorang ada pi mkn kt kedai tun mahathir, "The Loaf".. harga mmg blh tahan.. expresso cwn kecik je dah rm8, cheese cake besar cup cake rm 3.80 satu.. tp rasa not bad la...
tp kira pi kali ni mmg puas la aku rasa.... pas nie misi kitorang nk pi Bandong plak la.. insyaAllah kalau ada rezeki lebih di panjangkan umur lagi....

Thursday, 23 July 2009

~melayan hati~

salam... dari ari semalam aku rasa mood x berapa ok... ntahla..mungkin mengira ari nk ke Langkawi kot..tu yg boring je nk buat keja..hehhehehe... mana x nya, x penah2 semalam aku sampai je umah terus cuci toilet.. biasanya aku cuci ujung minggu...

ari nie plak.. td masa tghari dok terpikir2 apa yg nk di jamu untuk pewut ku ini... idea x dtg2 pun..last2 aku turun ke cafe ngn kak kay.. kak kay pun sama gak dok mencari2 idea apa yg nk di makan.. dlm jln2 tu sempat gak jenguk audi kot2 la ada gerai di bukak.. tapi hampa... dlm pada tu tetiba terasa nk pi kompleks C.. dgn harapan adala gerai2 dibukak..al maklumla ari nie org gomen kan dh gaji... tp masih x dpt keputusan lagi sama ada nk pi ke x.. smpi kt cafe tgk smua x menarik, last2 ku gagahi untuk berjalan kaki ke kompleks C ngn kak kay yg jugak tengah berkobar2 nk ke sana gak...

kitorang smpi kompleks C tu hampa sbb betul detik hati kitorang mmg x der gerai yg dibukak.. untuk tak menghampakan hati ini.. kitorang pi la makan kt cafe situ.. tp not bad la..
lauk punya la banyak.... puas atila....

dh siap mkn kitorang jalan kaki blk opis.. 2 lbh gak la baru smpi.... tp kira okla..
berbaloi baloi... hehehhehehe

Tuesday, 21 July 2009

~Asam Pedas Pt Jawa~

Salam semua....
ari nie baru ada kesempatan nk buat posting nie....

sabtu lepas kami balik kampung Muo... dh jadi 1 kepastian kalau balik Muo mesti nk singgah asam pedas Pak Yahya kt Pt Jawa.... kedai nie jadi glamour sejak TV3 buat liputan kt sana... rasa memang sedap la..

tapi yg bagusnya kedai nie.. dia x tamak.. stp hari dia akan buat asam pedas tu n kalau abis dia akan tutup kedai.. so bagi peluang kt kedai lain untuk meniaga.. sbb kedai ni mmg jadi tumpuan ramai.. n paling utama sekali, harga pun murah.. kitorang kalau mkn kt situ n amik ikan merah siap sayur, ulam, telur dadar, nasi 2, air 2 gelas dalam bawah rm15 je.. ada pernah pi kedai lain dekat 20++..hampeh tul la...


ni kedai Pak Yahya tu...



nie ikan merah yg kitorang makan...


yg nie sampingan lauk yg akan dia hidang skali..licin dah...hehehhe

so korang semua kalau pi Muo, jangan lupa singgah kedai nie ek(promote lak..hehhehe)..tp kedai ni bukak smpi tghari je.... so kena cepatla.... x rugi rasanya mkn kt situ.....
okla..idup Muo.... hehhehehe

Friday, 17 July 2009

~Pagi nan indah~

AssAlAmUaLaIkUm kpd pembaca blogku ini(eh ada pembaca ke??).. Alhamdulillah ari nie ada kekuatan utk aku membuat posting ni.. ari nie sebenarnya aku x berapa sihat..aku sakit kpala, selsema, sakit tekak.... smlm pun aku tido awal.. kul 9.45 dh tido rasanya lepas aku telan ubat selsema n panadol...

aku sbenarnya nk sambung citer aku yg sblm nie.... dulu aku ingat lagi last day aku amik SPM aku eksiden.. dahla masa tu nk pi lunch, ptg tu ada lg 1 paper..tp aku x ingat paper apa.. masa tu aku nk pi pekan pt usop naik motor... pastu aku dok menoleh blkg sbb tgk geng aku yg lain dh gerak ke belum..x semena2 rupanya dpn tu ada member aku tgh jln kaki(seingat aku Mahathir n geng dia..) apa lagi tayar motor aku dh nk masuk kelengkang Mahathir la..
mujur sempat elak n motor pun tumbang... mujur aku n member aku x cedera...hehehhehe
pastu pi mkn n blk kt skolah semula n sambung peksa...

ptg tu abis exam, aku singgahla kedai motor kt pekan betulkan apa yg bengkok supaya mak aku x hidu apa yg terjadi..hehehhehe dulu aku mmg mcm tu... mcm penah aku ilangkan telekung mak kt sekolah, aku kumpul duit n beli lainla.. supaya mak x marah.. pastu ada skali aku tlh menghanguskan baju skolah aku..kena ironla apa lagi.. pastu aku beli kain lain n srh mak jahit la...hehhehehe.. bijak x kepala otak aku nie... hehehhe

lps result SPM kuar aku ditawarkan masuk ke UTMKL amik diploma sains komputer(IT) selama 3 tahun... selama 3 tahun tu mmg banyak kenangan manis n pahitla... aku dulu awal2 tu rajin gak pi UIA cawangan Lembah Pantai masa tu.. sbb pi bilik Alizah(kui mesti kenal kan?) siap pi ada 1 event kt situ..masa tu siap ada pertunjukan fesyen kt sana.. pastu bila Alizah pindah Gombak, aku x penah pi bilik dia.. masa kt utmkl aku duduk kt asrama puteri A(APA) best gak kt situ.. ramai member kt situ.. aku 1 bilik ngan deq nor n adi n masa sem 1 ngn kak ulit.. aku ingat lg bilik aku tu ada tulis bilik AJK..dan2 ada budak ketuk pintu mintak tlg..hehhehehe.. kitorang x 1 kos pun.. kt situla aku kenal ramai bdk kelas aku masa dip tu.. masa sem 2 plak org yg sama gak cuma k.ulit dh grad so tukar kak nora plak(rasanya la nama dia..). masa tu aku x aktif sgt... pastu bila start duduk umah sewa kt pangsamurni baru aku aktif masuk kelab fotografi.. 1st aku masuk kelab tu sbb aku follow deq nor.. pastu last2 aku je yg joint sbb deq nor x jadi masuk.. sabor jerla..

1st aktiviti yg aku joint dlm kelab foto tu kitorang pi camping kt pulau pangkor sempena training untuk jadi AJK minggu haluan siswa(MHS) kt utmkl.. seronokla jgk.. sbb aku pi gamble je.. dgn x der yg kenal... tp akhirnya aku ramaila kawan.. aku kenal El, imah, Ruhil, Hawa n lain2 lagi.. mmg hepila kt sana...

pastu aktiviti seterusnya aku pi camping kt gunung jerai, pi pulau kapas.. pastua da gak buat aktiviti amik gbr kt dataran merdeka.. kira masa tu kira expertla pki kamera SLR tu.. tp skrg ni dh lama x guna dh x reti dah... kt utmkl nielah aku kenal suami aku sekarang.. tp aku x cintan cinton masa diploma tau..hehhehehe...

last sem masa diploma aku praktikal kt TM berhad cawangan Muar.. tp kt sana x buat keja sgt sbb kt situ sesuai utk engineer je.. tp aku merasa naik pecawang kt atas gunung ledang dengan menaiki jip la.. fuhh memang bestla kt atas tu.. mcm kt cameronla.. dgn angin yg kuat..kt situ semua saluran tv n radio akan diterima n akan ditapis... aku abis je praktikal sempat menganggur dlm sbulan kot..pastu aku keja kontrak kt TM cawangan kelana jaya plak.. setahun aku kt sana.. barula aku sambung degree..




degree la aku rasa memang penat n klu aku pk smpi skrg nilah aku masih terasa penatnya.. mana x nya aku amik degree 2 tahun setengah.. pastu banyak subjek diploma yg aku x leh transfer..mklmla dulu masa diploma aku terror sgt smpi x leh nk transfer..hehhehe masa degree la aku merasa ada subjek failed walau dapat C-, aku drop subjek..aku amik kredit byk2 masa degree.. tp aku bangga ngn diri aku.. sbb klu nk tau masa aku diploma graf result mmg terus menurun.. tp masa degree akunya graf makin menaik..last sem aku siap dpt dean list lg.. chewwah..berlagak plak.. hahahhaha... tp sepanjang degree aku mg duduk asrama.. dari sem 1 smpi sem 3 aku kt kolej perdana.. pastu sem 4-5 aku kt kolej 12..mklmla masa tu dh x aktif..so kolej perdana tendangla...

tp biasala disebabkan kt utmjb mmg student digalakkan dok kolej..so senag je..mintak je tpt lain..mesti dpt..hehhehe.. aku paling penat masa sem akhir la..

aku amik 4 core subjek n projek akhir... bayangkanla masa tu kwn2 aku smua amik 1-2 subjek je..

aku pi ler kelas sorang2... tp x per hasilnya amat berbaloi... syukur alhamdulillah aku berjaya menamatkan degree dgn flying colors.. by the way aku nk sedekah kan fatihah kpd penilai PSM aku iaitu Prof Dr Muhamad Nor b Mad Sap yg aku dgr telah kembali ke Rahmatullah baru2 nie kerana kemalangan.. semoga rohnya dicucuri rahmat n tergolong dalam orang2 yg beriman..Al-Fatihah....

okla dh panjang lebar nie.. lain kali aku citer pengalama aku cr keja plak ek... ok..

wasalam...


Wednesday, 8 July 2009

~memori terindah bhg 1~

salam kepada semua pembaca blog nie(cheh..ada peminat ke blog nie???)..
atas permintaan peminat(cheh..) aku nk bercerita la serba sedikit kenangan lalu aku yg menjadi kenangan manis seumur idup aku...

aku dilahirkan pada 25 mei 1980. kalau tgk kalendar kt pc aku ni..aku dilahirkan pada hari ahad lebih kurang kul 5 ptg la..klu x silapla.. aku x bwk surat beranakla..sorryla klu tersilap... aku ada 9 adik beradik tapi sorang abg aku telah meninggalkan dunia ini ketika berusia 22 tahun(kalau x silap jgkla..) sebab sakit.. masa tu aku ingat aku sekolah darjah 2.sedih gakla..sbb abg aku yg sungguh baik dan pendiam sikit... Allah lebih sayangkan dia..(Al-Fatihah buat abg aku tersayang.. ) aku sekarang mempunyai 3 orang kakak, 3 orang abang n sorang adik lelaki.



adik beradik aku yg lelaki termasuk abg ipar

adik beradik perempuan n mak n kakak ipar

my big family(nie pun ada yg x masuk dlm gambar nie)


aku klu ikut start sekolah umur 4 tahun..sbb aku ikut akak aku sekolah..sebab beza umur kitorang 2 tahun..tp x lama aku sekolah, pastu cikgu ckp x yah la dtg sebab kecik lagi.. pastu aku pun berenti sekolah..umur 6 tahun baru aki sekolah balik..jumpala balik cikgu aku dulu... aku sekolah tadika di tadika kemas parit tengah... yg aku ingat nama cikgu aku tu cikgu Lin n cikgu Yati.. thanks cikgu..cikgu la yang mengajar aku mengenal huruf n nombor...
pastu aku sekolah rendah di sekolah kebangsaan parit no 5... kt johor memang terkenal dgn nama parit..so jgn pelik tau... 6 tahun aku kt sana..
banyak gak kenangan manis masa kt sekolah tu... x blh nk diceritakan kt sini..kang jenuh plak korang nk baca.... tp aku dulu mmg rajin masuk pertandingan.. pertandingan nasyid, bercerita, sajak... tp menang kalah tu adatla... aku pun x ingat ada menang ke x...
pastu abis darjah 6, aku sekolah menengah di sekolah menengah pekan baru.. aku ingat lagi form 1 aku masuk kelas B.. smpi form 2 kelas B.. pastu start form3 to form 5 aku masuk kelas Ariff.. pastu sekolah agama plak..aku start sekolah agama pada umur 9 tahun di sekolah agama parit no 5.. smpi darjah 6 kt sana.. FYI sekolah agama kt johor smpi darjah 6 pastu kalau lulus baru masuk sekolah khas..kira klu lulus sekolah khas ni blh jadi ustazah la.. sbb time aku dulu bljr subjek perguruan...pastu baru dia mansuhkan subjek tu seingat akula..pastu dia tukar subjek hadith.. masa sekolah khas umur aku 15 tahun.. masa tuler aku jumpa n kenal kui. sbb dia ni kwn kpd kawan aku nadiah. nadiah nie 1 skolah aku masa sekolah rendah n sekolah agama..pastu form 1 dia masuk maahad muo tu yg dia jumpa kui. pastu sekolah khas, dia skolah kt kg.. sbb kelas tu stp ari sabtu..

saper x kenal, nielah Kui


antara kawan2 masa skolah

masa sekolah menengah, ada gak kenangan pahit melanda.. masa form 1, 23 mei 1993(kalau x silap..)ayah aku menghembuskan nafas terakhir(Al-Fatihah buat abah aku tersayang..). masa tu dia menghidap angin ahmar.. masa tu tengah periksa setengah tahun... aku masa tu x sekolah sehari. exam hari tu ialah english n geografi.. so aku x amikla paper tu... smpi form 3 aku mmg x masuk kelab apa2.. masuk form 4 baru aku masuk persatuan rakan sebaya(PRS). masa tu mmg aku aktif giler... aku ada pi perhimpunan anak2 yatim se Malaysia pada tahun 1996 di UITM Shah Alam. aku ingat lagi masa tu aku dok kt kolej seroja. masa tu wakil sekolah aku 5 orang..dan akula slh sorang drpdnya.. thanks kt cikgu fendi coz submit nama aku.. so aku ada pengalaman pi event yg besar.. masa kt sana aku jumpa ramai kawan..tp skrg dh x contact pun..hehehhehe.. kt sana aku siap masuk rancangan MHI..masa tu tv3 buat rakaman kt sana..ingat lagi masatu pengacara dia aziz desa... "MHI hai..hai..." ye ker trademark dia? aku x ingatla.. pas balik dr event tu aku pi pulau besar melaka plak.. camping PRS.. masa tu camping untuk jadi pembimbing yg berkaliber..chewah... berkaliber ke aku??? masa tu aku mmg aktif betul dlm PRS.. aku byk pi kursus under PRS.. ada yg kursus kt sekolah tengku mahkota la.. byk lg la tempat.. tp yg pasti aku pi pulau besar tu 2 kali... memang best dok kt sana..walaupun masa tu mmg seram.. sbb ada org berpakaian seperti batman yg amat menakutkan... rasa org tu x berapa betul...


aku dulu bab sukan2 memang x berapa aktif, setakat wakil kelas lwn ngn kelas lain jerla... klu waktu sukan sekolah aku sekadar masuk perbarisan pasukan jerla.. tp ada sekali aku wakil sekolah ke perbarisan MSD Muar.. masa tu lawan kt sekolah sains muar.. tp biasala... hero akan kalah dulu..hehehehhehe.. pastu ada masuk nasyid ke peringkat daerah 2 tahun berturut.. masa tu ingat lagi juri dia kumpulan Rabbani.. tp biasala daerah muo dulu nasyid paling top dar Maahad Muo n sekolah tun mamat.. masa tu x aci.. maahad antar smpi 2 group.. laki n ppuan.. dia kaut dua2... hampeh betulla....


bila abis spm aku masuk plak program khidmat sosial negara(PKSN) klu sekarang ni PLKN... tp pksn ni lebih pada aktiviti kemasyarakatan.. tp dulu sebulan je... pksn tu banyak gak kenangan..mklmla time tu duduk kt asrama kt pusat latihan polis zon selatan Bakri.. smua dh macam kuaga..ada program anak angkat la.. masa tu program tu buat kt felda bukit serampang segamat... apa kabo la mak n abah angkat aku.. sorryla mak n abah sbb dh lost contact...

abis PKSN je aku terus pi ke IKBN PD.. yg tu seminggu je.. tp yg pi lbh kurang sama je ngn org PKSN.. cuma adala tmbh org lain lg...

okla dh panjang lebar ni..mesti boring korang nk baca... lain kali la aku sambung....
wasalam...










Friday, 26 June 2009

~xcident kt parking lot kompleks D~

tragedi nie berlaku lbh kurang kul 11.00 pg 26/6/2009 di parking lot kompleks D belakang MOT
-gen2 merah tu keta kak lia yg jd mangsa terakhir-

-sian kancil ni terhimpit-

-saper plak yg interrupt aku masa amik gambar nie-


-ini penyebab perkara ini berlaku-


-keta nie siap naik divider(yg siannya tuannya x tau, sehinggala aku beritahu)-


-keta yg bernasib malang(baru dapat 3 bulan tu..)-


-keta kt depan wira gak jd mangsa-